KARAPINAR BELEDİYESİ YEMEK FESTİVALİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Karapınar Belediyesi, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Konya Aşçılar Derneği iş birliği ile 5 Kasım Cumartesi günü saat 10.00 da Karapınar Millet Bahçesi’nde yemek festivali düzenlendi.

Yemek Festivaline İlçe Kaymakamımız Oğuz Cem Murat ve eşi, Garnizon Komutanı Serdar Tavlayan ve eşi, Konya Bölge İdare Mahkemesi Birinci Daire Başkanı İbrahim Ethem Kalkan, Belediye Başkanımız Mehmet Yaka ve eşi, Bozkır Belediye Başkanı Saadettin Saygı ve eşi, AK Parti İlçe Başkanı Yusuf Zengin ve eşi, MHP İlçe Başkanı Ercan Alp, AK Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Taşpınar, Selçuklu Belediyesi İnsan Kaynakları Eğitim Müdürü Mehmet Büyükaslan ve eşi, S.Ü. Aydoğanlar MYO Müdürü Öğretim Üyesi Naim Çağlar Diri, Müdür Yardımcıları Öğretim Üyeleri Onur Çayan ve Sertaç Arı, Belediye Meclis Üyelerimiz ve eşleri, NEÜ Turizm İşletmeciliği Öğretim Üyesi Cemil Uslu ve Doktora Öğrencisi Figen Kalkan, Konya Aşçılar Derneği Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim ve 39 kişiden oluşan chef, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Önal, İlçe Emniyet Müdürü Muharrem Mete, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Sönmez, İlçe Nüfus Müdürü Recep Kesik, Gençlik Merkezi Müdürü Muhammet Ali Karakul, KARBİAD Başkanı Suat Emre ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluş ve Oda Başkanlarından Ahmet Ulusoy, Mehmet Tartan, Mustafa Kemal Sözen, Mustafa Ünver, Fettah Öztürk, Durmuş Üner, Kamil Eke, Pancar Bölge Şefi Halime İrgin Ağca, Organize Müdürü Yücel Halıcı, Karayolları Genel Müdürlüğünden Şube Müdürü Hikmet Yaylacı, Yeşilay Dernek Başkanı Erhan Uysal, ASEM ve KOMEK Kurs Yöneticiler ve kursiyerleri, Belediyemiz Daire Amirleri ve personelleri, bay bayan vatandaşlar, yarışmacılar ve basın mensupları katıldı.

Büyük ilgi gören Yemek Festival’i Muhammet Ali Danış’ın sunuculuğunda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Açılış Konuşmasını yapan Konya Aşçılar Derneği Başkanı Doç. Dr. Yılmaz SEÇİM şu ifadelere yer verdi: “Karapınar Belediyesi Yemek Festivali’ne hepiniz hoşgeldiniz. Bugün Karapınar önemli bir organizasyona imza atıyor. Yapmış olduğumuz unutulmaya başlayan lezzetler yeniden canlanacaktır. Bu yapılan yemeklerin hepsinin kayıt altına alınması gelecek neslin daha sağlam adımla daha iyi geçmişine sahip çıkmasına vesile olacaktır. Kültürün başlangıç noktası aslında yemek. Karapınar bu festival ile birlikte yemeğine, geçmişine sahip çıkmış olacaktır. Bugün yapılan güzel etkinlik sonucunda İlçemize ait olan birçok yemek kayıt altına alınarak ve aynı zamanda da Coğrafi İşaretini de almış olacaktır. Bunda yapılan etkinlik bir kanıt olarak değerlendirilmektedir. Karapınar iyi bir gastronomi kenti olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bize bugün bu olanağı sağlayan İlçe Kaymakamına, Belediye Başkanına, Oda Başkanlarına, Siyasi İlçe Başkanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

KARBİAD Başkan Yardımcısı Mustafa Süre konuşmasın da “Sürdürülebilir Bir Gastronomi İçin Coğrafi İşaretlerin Önemini ve Karapınar Yemekleriyle ilgili kısaca fikirlerimi paylaşacağım sizlerle, Coğrafi işaret nedir? Dediğimizde, Coğrafi işaret, Bir şehre gittiğin zaman senin neyin meşhur sorunun cevabıdır. Arkasından, Ne üretilir bu şehirde, tarihi ve sosyal alanları nedir, şehrinize özel bir mutfağınız var mı, ne yiyeceğiz? Yemek tüm insanlık en önemli soru. Ne yiyeceğiz.

Karapınar’ımız bu konuda oldukça şanslı birçok yöresel yemeğimiz var, dünyanın en iyi mutfaklarından birisi olan Selçuklu Mutfağına ve Mevlevi Mutfağına renk katacak kadar özel yemeklerimiz. Bunlar; Dökme, Mıkla, Çiğneme, Kaymak pidesi, Celecoş, Koruk, Ham, Ev makarnası, Kesme aşı, Kırpıtma, Papara, Topalak, Kayısı Yahnisi, Guymak, Kişniş hoşafı, Ciğerli tost, Sıkma, Karapınar ayranı ve meşhur Karapınar düğün yemeklerimiz vardır. Karapınar’a ait yöresel ürünlerimiz de vardır bunlar, Hırtlak, Hırtlak turşusu, Küflü Bastırak peyniri, Karapınar kavurgası, Yeşilyurt sarımsağı, Yağlı düğürcük, Döğme, Üzüm pekmezi, Koyun tereyağı, Koyun Güz Koyun Yoğurdu, Karapınar Kuzusu, Karapınar Tülüsü ve Halısıdır. Özellikle gastroturizm ve agroturizm gibi sektörlerin gelişmesi ve yaygınlaşması açısından coğrafi işaretli ürünlerin varlığı, geleneksel kültürlerin korunması için aracı işlevi görmektedir. İçinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası, her yönden son derece zengin koşullara sahiptir. Kültür ve geleneğin harmanlandığı, havanın ve toprağın çevreyi verimli kıldığı Anadolu’nun kültürel kodların işlendiği ürünlere coğrafi işaretler verilmesine öncülük edecek her alanında yapılacak çalışmalara ihtiyacı vardır. Sonuç olarak biyolojik çeşitlilik kadar kültürel çeşitliliğinde arşivlenmesi ve korunmasında da coğrafi işaretlerin öneminin altını çizmek gerekir. Karapınar’a ait yemekler ve yöresel ürünlerimize, bu ve buna benzer çalışmalar ve festivaller ile coğrafi işaretlerini tamamlayıp tüm Türkiye ve ardından tüm Dünya ya açmayı planlıyoruz. Yemek bir insanı dünyanın bir ucundan başka bir ucuna seyahat yaptıracak kadar değerli bir kültürel mirastır. Bundan sonraki çalışmalarımızda Karapınar mutfağının tescillenmesi hiç de zor olamayacak. Esas bundan sonraki kısımda, 'aldık da ne olacak' sorusunun cevabını yine sizinle birlikte götüreceğiz. Bu çok önemli bir yolculuk. Bu bir ekonomi, bir diplomasi, bu bir turizm, bu bir dünya barışına katkı, sofraları birleştiriyoruz kardeşliği artırıyor, muhabbeti genişletiyor. Sofrada sorunlar çözülüyor. Sofraları çoğaltacağız, Karapınar Yemeklerini herkese tattıracağız, birlikte başaracağız” dedi.

Sunucu Muhammet Ali Danış tarafından AK Parti Konya Milletvekillerinden Ahmet Sorgun ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve diğer yetkililerden gelen kutlama telgrafları okundu. Ardından Kültürün başlangıç noktası yemek olduğunu belirten Belediye Başkanımız Mehmet Yaka katılımcıları selamlamasından sonra konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bu güzel yemek festivalimizin Karapınar’ımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Aslında uzun süredir düşündüğümüz gerçekleştirmek istediğimiz ancak şimdiye kadar gerçekleştiremediğimiz Karapınar Belediyesi Yemek Festivali’ni başlatmış bulunuyoruz. Konya Aşçılar Derneği Başkanı ve üyeleri ile birlikte kısa zaman içerisinden gerçekleştirmeye karar verip ve bugün uyguladığımız yemek festivalimize katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu yemek festivali Karapınar’ımıza ve Millet Bahçemize ayrı bir harekete getirerek güzellik kattığını hep birlikte şahit oluyoruz. Değerli hemşehrilerim bu festivali önümüzdeki yıllarda Mayıs, Haziran ayı gibi Bahar aylarında müsait zaman içerisinde geniş kapsamda güzel bir organizasyonla yapmayı hedeflemekte olduğumuzu bildirmek istiyorum. Milletvekillerimizle bir toplantımızda bu yemek festivalinin daha geniş geliştirerek uygulamaya karar verdik. Yemek Kültürdür, Yemek bir Medeniyettir. Aslında bu festivalle birlikte Karapınar’ın tanıtılması için yemek kültürümüzün zenginleşerek devam etmesi, kayıt altına alınması yemek kültürümüzün aynı zamanda turizme çevirerek halkımızın gelir düzeyine katkı sağlamış olacağız. Burada emeği geçen bütün akademisyen hocalarıma, Konya Aşçılar Derneği Başkanı ve yönetimine, Konya ve diğer illerden, ilçelerden gelen tüm misafirlerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bütün kategorilerde yarışmaya katılan yarışmacılarımıza başarıla diliyorum. Hepsinin yapacağı yemekler birbirinden değerlidir. Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve katılımcılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

İlçe Kaymakamı Oğuz Cem Murat konuşmasında “Kıymetli Garnizon Komutanım, Belediye Başkanım, Protokol Üyeleri, Konya Aşçılar Derneği Başkanı ve Yönetimi ve kıymetli misafirlerimiz hepinizi saygıyla selamlıyorum. İlçemiz açısından çok önemli ve kıymetli bir gün. Bu önemli günün gerçekleştirilmesinde emeği geçen değerli Belediye Başkanıma gönülden yürekten şükranlarımı sunuyorum. Kıymetli hazurun yemek bir toplum açısından birçok alanda veriler, doneler sunar. Sosyolojik olarak birçok toplumu yemek kültüründen inceleyebiliriz. Türk Toplumu büyük bir toplumdur. Dünya üzerinde yemek kültürü gelişmiş ve zengin yemek kültürü olarak adledilen üç mushaf vardır. Şahsen öyle biliyoruz. Bunlardan Fransız Mutfağı, Çin Mutfağı ve Türk Mutfağıdır. Bizim Türk Mutfağının zengin olmasının en önemli sebebi öncelikle konar göçer hayat yaşamış ve sonrasında da yerleşik hayata geçmiş olmasıdır. Konar göçer olmamız nedeniyle pratik usulde yemek kültürümüzde çok gelişmiştir. Dünya mutfağına çeşitli yemekler sunmuştur. Karapınar’ımız çok zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Bu zengin yemek kültürünü düğün yemeklerinde şahit oluyor ve misafirlerini en iyi şekilde ağırlamış oluyor. Bu yemek festivali etkinliğini düzenleyen Karapınar Belediyesi’ne hakikaten gönülden teşekkür ediyorum. Bazen fiziki belediyecilik yanında kültürel belediyecilik de kültür etkinliklerinin yapılmasını gönülden yürekten karşılıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Karapınar Belediyesi Yemek Festivaline 4 kategoriden 40 yarışmacı katıldı.

Düzenlenen festival kapsamında Yöresel Karapınar Yemekleri, Karapınar Esnaf Lokantası Yemekleri, Liseliler Yemekleri kategorisi, Babaanne Yemekleri kategorisi olmak üzere 4 ayrı kategoride yarışma düzenlendi. Yarışmacılar Kayısılı Yahni, Çiğleme, Dökme, Ciğerli Tost, Yağlı düğürcük, Kebap / Sulu kebap, Kaymaklı pide, Ham pişirmesi/ hırtlak pişirmesi, Celacoş, Koruk, Papara, Kesme aşı çorbası, tavuklu Yoğurt çorbası, Topalak, Kuymak, Tirit, Kuzu Pişmesi, Ev makarnası, Kırpıtma, Mıhla, Sıkma, Kişniş Hoşafı ve farklı çeşitlerle yarışmacılar birbirleriyle yarışarak performanslarını sergilediler.

Yemek Festivali katılımcıları ve yarışmacılarına Karapınar Belediyesi tarafından sıkma ve ayran ikramı yapıldı. Yarışmacılar tarafından ortaya çıkan Karapınar’ın unutulmaya yüz tutmuş Lezzetleri jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek her kategori için kazananlar belirlendi.

Program sonunda dereceye girenlere yarışmacılar ve yemekleri ise şu şekilde olmuştur; Babananne Yemekleri Kategorisi: 1.Şeyda Uğur-Papara(Ödülü:2000 TL) , 2. Sema Kaşıkçı-Etli Yaprak Sarması(1500 TL), 3. Aysun Yazgan-Kayısı Yahnisi(1000 TL), Yöresel Karapınar Yemekleri Kategorisi: 1.Sema Kaşıkçı-Kayısı Yahnisi(Ödülü:2000 TL), 2. Sevim Cenan-Kebap(Ödülü:1500 TL), 3. Güler Alkış-Çoban Pilavı(Ödülü:1000 TL), Liseliler Yemekleri Kategorisi 1. Emre Ramazan Sağdıç-Tirit(Ödülü:2000 TL), 2. Samet Ertan-Yufkalı Bulgur Pilavı(Ödülü:1500 TL), 3. Nisa Nur Yazar-Bamya Çorbası(Ödülü:1000 TL), Esnaf Yemekleri Kategorisi 1. İsa Doğan-Celacoş(Ödülü:2000 TL), 2. Rahime Tosun-Kuzu Ciğerli Tost(Ödülü:1500 TL), 3. Ali Çetin-Tas Kebabı(Ödülü:1000 TL), kazanarak dereceye girmiş ve ödüllerini İlçe Kaymakamı Oğuz Cem Murat, Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Bozkır Belediye Başkanı Saadettin Saygı, Sivil Toplum Kuruluş ve Oda Başkanları ve Daire Amirleri tarafından tebrik edilerek madalya, sertifika ve ödülleri aldılar.

Program hatıra fotoğrafı çektirildikten sonra son buldu.